Vitamin C adalah salah satu jenis vitamin yang larut dalam air dan mempunyai peranan penting dalam menangkis pelbagai penyakit.
Vitamin ini juga dikenali dengan nama kimia dari bentuk utamanya iaitu asid askorbik .Vitamin C termasuk golongan vitamin antioksidan yang mampu menangkis pelbagai radikal bebas. Beberapa ciri-ciri antara lain sangat mudah terpengoksidaan oleh panas, cahaya, dan logam. Walaupun limau dikenali sebagai buah penghasil vitamin C terbanyak, sebenarnya salah besar, kerana limau mempunyai kandungan vitamin C lebih banyak 47% daripada oren.
Buah limau, sumber vitamin C terbesar
Vitamin C diperlukan untuk menjaga struktur kolagen, iaitu sejenis protein yang menghubungkan semua rangkaian serabut, kulit, urat, tulang rawan, dan rangkaian lain di tubuh manusia. Struktur kolagen yang baik boleh menyembuhkan patah tulang, lebam, pendarahan kecil, dan luka ringan.
Vitamin C juga berperanan penting dalam membantu penyerapan zat besi dan menajamkan kesedaran. Sebagai antioksidan, vitamin C mampu meneutralkan radikal bebas di seluruh tubuh. Melalui pengaruh pencahar, vitamin ini juga dapat meningkatkan pembuangan najis atau kotoran. Vitamin C juga mampu menangkis nitrit penyebab kanser. Penyelidikan di Institut Teknologi Massachusetts mendapati, pembentukan nitrosamines (hasil akhir pencernaan bahan makanan yang mengandungi nitrit) dalam tubuh oleh sejumlah mahasiswa yang diberi vitamin C berkurang hingga 81%.
Hipoaskorbemia (kekurangan asid askorbik) boleh mengakibatkan keadaan pecah-pecah di lidah, baik di mulut mahupun perut, kulit kasar, gusi tidak sihat sehingga gigi mudah goyah dan patah, pendarahan di bawah kulit (sekitar mata dan gusi), cepat lelah, otot lemah dan kemurungan. Di samping itu, asid askorbik juga dikaitkan dengan masalah kesihatan lain, seperti kolesterol tinggi, sakit jantung, artritis (radang sendi), dan selsema.
Pentingnya Pengambilan Vitamin C Semasa Hamil
• Ibu hamil perlu memastikan bilangan pengambilan Vitamin C yang mencukupi setiap hari
• Vitamin C penting untuk memastikan "leaking" / kebocoran air ketuban tidak berlaku
• Kebocoran air ketuban ini juga dikenali sebagai PROM (Premature Rupture of Membrane) boleh berlaku bila janin sudah matang sekitar 37 minggu
• Bagi mereka yang ada sejarah "leaking" ini tidak mustahil akan berlaku berulang kali untuk kehamilan akan datang
Jadi, untuk elakkan berlakunya PROM ataupun PPROM (dimana air ketuban pecah sebelum janin benar-benar matang, yang boleh mengakibatkan kelahiran pramatang), amatlah penting untuk ibu yang hamil mengambil Vitamin C dalam makanan harian ibu-ibu hamil semua.
Sumber vitamin C boleh diperolehi dengan mengambil pelbagai buah dan sayuran seperti limau, tomato, strawberi, asparagus, susu, mentega, kentang, ikan, dan hati.
No comments:
Post a Comment